Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Silent taj Sre Avg 15, 2012 2:20 am

Evo jednog, bar za mene mladog i neiskusnog, cudnog slucaja koji bi da podelim sa svima.
Mozda neko od kolega instruktora sa visedecenijskim stazom ima iskustva i objasnjenje za dole navedeni slucaj, kao i ideju kako izbeci isti i sl, pa bih bio zahvalan za svaki komentar.

Evo o cemu se radi:

Grupa ronilaca na jezeru, svi zdravi, veseli, zaranja normalno na jezeru. Lagano se spustamo do nekih 6m, usput izjednacavajuci pritisak. Dole se "preslisavamo" i prebrojavamo, svi signaliziraju OK, i idemo u zaron.
Pratimo dno koje se lagano spusta, i posle nekih 25 minuta, na dubini od nekih 28m (znaci tempo zarona je bio takav da je "brzina spusta" bila manja od 1m/minuti, lagano plivajuci i razgledajuci okolo) jedan ronilac iz grupe mi signalizira problem sa pritiskom u usima. U neverici ponavljam signal da mi potvrdi da sam ga tacno razumeo i dobijam istovetan signal.

Odmah ga uzimam "pod ruku" i pridrzavam ga dok ostalima signaliziram da promene smer i prate nas nazad u manju dubinu.

Prateci konturu dna, lagano se dizem zajedno sa tim roniocem na 26m, usput ga "pitajuci" da li je sada OK. Odgovara OK.
Ostatak zarona protice normalno.

E sad moja pitanja i nedoumice:
-Sta je moglo da uzrokuje "blokadu u njegovim usima" na toj dubini posle toliko vremena?
-Kako je moguce da je samo ta relativno izuzetno mala promena ambijetalnog pritiska (sa 28 na 26m) dovela do olaksanja tegoba? Mislim druga je prica kada se krece u zaron pa neko ne moze ili sporo izjednacava pritisak pa ga sa 4m dignes na 3m da mu olaksas, to mi je jasno, ali ovo nije.
-Cela prica je prosla izuzetno bezazleno i OK, ali zamislimo da ta blokada nije nestala na 26m, nego da je doslo do reverzne blokade... brrrr... kako onda izroniti...
Zato mislim da ovakav slucaj ne treba shvatati olako.

Da, dodatne informacije koje mislim da su bitne:
Radi se o aktivnom roniocu zenskog pola, znaci ne neko ko nije ronio ne znam mesecima ili godinama pre tog zarona, vec mozda 5-6 dana pre ovog zarona.
Takodje sam je pitao posle zarona kada su tacno nastale tegobe, tipa da nije trpela nelagodu u usima od pocetka zarona, pa jednostavno vise nije mogla da podnese bol kada mi je signalizirala problem. Ne, kaze da je sve bilo normalno do tog trenutka, i nemam razloga da joj ne verujem.
Temperatura vode je bila (na toj dubini) 12 stepeni, a svi smo imali manje vise kapuljace iste debljine, i mogu da kazem da nije bilo "hladno po glavi i sl", bar po mom i subjektivnom osecaju ostalih ronilaca iz grupe ukljucujuci i ovog ronioca.

Da li je neko ima neki pametan, iskustveni ili edukativni komentar na ovaj slucaj?

Silent

Broj poruka : 327
Godina : 40
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od SRDJAN taj Sre Avg 15, 2012 4:21 am

Trebala je da istrese nos i sve bi bilo Ok

SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 44
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Silent taj Sre Avg 15, 2012 7:47 am

Nisam siguran na sta tacno mislis. Da otrese nos u smislu da ga izduva/isprazni pre zarona ili dole kada je osetila nelagodnosr?

Jer ovo drugo je radila, ali bez olaksanja pa je onda "istrosivsi sve opcije" signalizirala meni da ima problem.

A opet, ako je imala zapusen nos ili pun sekreta ili sta ja znam pre zarona zasigurno bi imala izrazene probleme u prvim metrima, zar ne?

Sta god da je uzrokovalo problem, nije bilo nista "sa cime je zaronila", nesto se desilo dosta kasnije u zaronu pri veoma blagoj promeni dubine i to na dubini gde su relativne promene pritiska veoma male,

Moja laicka pretpostavka je da je niska temperatura vode izazvala neku reakciju (kontrakciju ili sl) u tkvima tj. eustahijevoj tubi, ali ipak ako je tuba bila "naduvana" pod pritiskom (a jeste), sta je moglo toliko jako da je stisne a da pritom ne izazove druge simptome ili probleme (grc zdrela ili vilice npr. bi rezultirao bolom koji bi ona primetila, ali je eksplicitno negirala ista takvo kada smo kasnije pricali o tome...

Silent

Broj poruka : 327
Godina : 40
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od SRDJAN taj Sre Avg 15, 2012 8:07 am

Nije ona dovoljno izduvala nos dole, od hladnoce su joj proradili sinusi i zapusila se, dovoljno je cak i malo da ostane pa da ne mozes da izjednacis, vidjao sam to, trebala je da se digne par metara, da istrese nos ponovo i da nastavi dalje, najgore je kada stave kapi pre zarona,onda se pri kraju desava da pocne da im curi nos i da ne mogu da izrone, tu imas problem u izronu, to ko nije doziveo ne zna kako moze zajebano da bude.

SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 44
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od greben taj Ned Avg 19, 2012 6:49 pm

Srdjane,
Koliko zajebano je kad se desio taj problem u izronu i kako ste ga riješili?
Pitam, jer su problemi sa pritiskom dosta česti i dobro bi bilo znati kako ih rješavati/po mogućnosti,jel?

greben

Broj poruka : 12
Godina : 37
Lokacija : Boka
Datum upisa : 13.01.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od SRDJAN taj Ned Avg 19, 2012 7:22 pm

Moze biti veoma zajebano, sve je individualno i zavisi od vise faktora, meni se licno desavalo vise puta, problem je u tome sto nista ne zavisi od tebe, brzina izrona ti je prakticno ogranicena bolom tako da ne mozes nista uciniti, e sad zamisli da se desi u nekim granicnim vremenima, bilo po pitanju dekompresije, bilo po kolicini preostalog vazduha. Zbog toga treba postovati ono sto ucimo jos na prvom kursu, a to je da u slucaju bilo kakvog problema ne idemo na zaron. E sad druga je stvar sto je to u praksi drugacije, jer tesko da ces cuti ronioca koji ce priznati da nesto nije u redu, gotovo svaki misli da je supermen i da to sto mu malo curi nos nije nista strasno. Najveca odgovornost u ovakvim slucajevima je na vodji ronjenja.

SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 44
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Silent taj Ned Avg 19, 2012 11:19 pm

Problemi sa izjednacavanjem pritiska nisu tako cesti. Nisu ni ekstra retki, ali se u 99.9% slucajeva ispolje u pocetku zarona na maloj dubini. I onda naravno ko ne moze da izjednaci pritisak, nema "silovanja", mora nazad.

Medjutim ovaj slucaj je nesto sto je ipak retko, da neko izjednaci pritisak normalno i tek negde posle 20++ minuta na 20++ metara se pojavi problem.

Opet ovo nije bio slucaj "reverzne blokade", jer se problem pojavio pri povecanju dubine, a prestao pri (relativno izuzetno malom) smanjenju dubine, bogu hvala, jer bi u suprotnom to bio vec ozbiljan problem.

Za one koji nisu iskusni u materiji, samo pojasnjenje.

Kada pocinje zaron, svi uce na pocetnom kursu da izjednacavaju pritisak stiskanjem nosa i "duvanjem" kroz isti. I sad ako to ne pomaze, boze moj, covek ce izroniti, tj. nikad se nece spustiti na vecu dubinu sto bi ga povredilo, a i sam bol mu je jasan indikator.
Kad smanji dubinu/izroni, bol i teskobe i svaka opasnost prestaju, i nema ozbiljnih posledica, najgora je "propusten zaron".

Medjutim kod reverzne blokade (sto ovde nije bio slucaj), vazduh koji je "uteran" kako god u telesne supljine, ne moze iz nekog anatomskog razloga da napusti iste uopste ili dovoljno brzo prilikom izrona na kraju zarona, pa se javlja bol i istovetne tegobe.

Onda je to vec uvod u ozbiljan potencijalno fatalan scenario, narocito ako ste (a na kraju zarona logicno da obicno jeste) u nekoj vremenskoj stisci (deko ili malo vazduha preostalo), jer smanjenjem dubine rizikujete izvesno prskanje tkiva (bubnih opni ili sinusa) a zadrzavanjem na dubini ili povecanjem iste rizikujete opet izvestan DCS ili ostanak bez vazduha.... brrrr... ne daj boze nikome.

Silent

Broj poruka : 327
Godina : 40
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od mr joy taj Pon Avg 20, 2012 7:18 am

po meni ona ima veoma uski usni kanal. I najverovatnije je imala u uvu mali komadic suve usne masti ( ne znam tacno izraz ). Taj komadic dok je izjednacaval se pomerao u uhu tako da nije blokirao usni kanal. Ali pri zadnjem izjednacavanju je taj tvrdi "sekret" prisak gurnuo u takav polozaj da je blokirao kanal.
I ja imam isti problem. i pre svake ekskurzije (ali redovno svakih 6 meseci ) idem na pranje usiju.

Dubok pozdrav mr joy

mr joy

Broj poruka : 316
Godina : 52
Lokacija : Segedin - Pfaffstatten
Datum upisa : 30.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Silent taj Pon Avg 20, 2012 8:09 am

"uzan usni kanal".

Na koji deo uha tacno mislis mr joy? Spoljasnje uho ili eustahijeva tuba koja povezuje srednje uho i zdrelo?

Po celom opisu rekao bih ovo drugo, nego me samo buni ovo zadnje da redovno ides na ispiranje ili kako kazes pranje usiju, sto bi reklo da mislis na ovo prvo (spoljasnje uho)?

Bitno je znati, pa da mogu da kazem konkretnom roniocu tj. ronilici da ode do ORL specijaliste na pregled i eventualno isti tretman da bi izbegla potencijalno opasnu situaciju u buducim zaronima.

Silent

Broj poruka : 327
Godina : 40
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od SRDJAN taj Pon Avg 20, 2012 8:48 am

Ne moze biti nista drugo nego spoljasnje uvo ako je ta situacija, pa ne mozes ispirati eustahijevu tubu, postoji i slucaj da se usni kanal suzi zbog prethodne upale, mada je to dosta retko, u ovoj tvojoj situaciji koju si opisao sam siguran da nije nista od ovoga vec kao sto sam vec i rekao, najobicniji problem gde joj je usled niske temperature procureo nos i jednostavno se zapusila.

SRDJAN

Broj poruka : 1570
Godina : 44
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 15.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Silent taj Pon Avg 20, 2012 7:04 pm

Dakle sve ideje idu ka tome da je reagovala, tj. njen nos i zdrelo na nisku temperaturu.

Da ponovim temperatura vode na povrsini je bila 25 stepeni, a dole 12 stepeni.
Bila je u dovelnom mokrom odelu sa kapuljacom 7mm.

Da li su po vasim iskustvima ovakve reakcije uobicajene u ovim opisanim uslovima, i ako jesu, sta raditi kao preventivu (osim ne roniti ili se glupirati sa kapima za nos)?

Silent

Broj poruka : 327
Godina : 40
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od greben taj Pon Avg 20, 2012 8:22 pm

... nešto slično se i meni desilo nedavno.
Naime, tokom zarona koji je proticao bez ikakvih problema, na 20tak metara dubine javio se jak bol u desnom uhu, kao i blaga pojava izlaska vazduha iz njega. Vratio sam se malo nazad, izjednačio pritisak i sve je bilo ok, ali ispod 20m tokom zarona,više nisam mogao (ponovo se javljala bol).
Predpostavka je da je desno uvo imalo neki vid da li začepljenja ili suženja kanala i nije omogućavalo normalno izjednačavanje pritiska..
Napominjem, da sam prije zarona bio bez vidjivih znakova prehlade,curenja nosa i sl.
Zajebano je i to što nakon par dana nisam mogao zaroniti ni na 2m, zbog bola u uhu.
Još se nisam u potpunosti oporavio, a prošlo je poprilično dana.(mada možda je i klima pod kojom sam non stop i vožnja motora bez kacige produžilo oporavak). Sve je to jedno veliko možda a, bojim se da neću ni saznati.
mr joy, od kada imaš te probleme i jel ih u potpunosti riješavaš sa ispiranjem uha?
i nameće se još jedno pitanje- zašto baš na 20m (meni i roniocu iz Silentove grupe)
pozz

greben

Broj poruka : 12
Godina : 37
Lokacija : Boka
Datum upisa : 13.01.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Silent taj Pon Avg 20, 2012 8:29 pm

@Greben:
A kolika je bila temperatura vode na 20m, koliko dugo si bio pod vodom kada je problem nastao i sta si imao od kapuljace i sl?

Mislim da ovakve netipske slucajeve ne treba zanemarivati jer ako se nekome javlja problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini bez prethodne opomene ili simptoma zbog kojih bi normalan covek odustao od zarona uopste (prehlada i sl), i ako problem prestaje sa smanjenjem dubine, to je jos i blagoslov, ali jako je moguce da takav problem uzrokuje takvu/toliku blokadu da problem ne nestaje vec se pojacava sa smanjenjem dubine kao sto smo napomenuli ranije, moze biti fatalan scenario.

Tako da je svaka informacija o takvom iskustvu, po mom skromnom misljenju dragocena.

Silent

Broj poruka : 327
Godina : 40
Lokacija : Šabac
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od greben taj Pon Avg 20, 2012 11:24 pm

Silent,
Slažem se da su sve informacije i razmijena iskustava vezana za ronjenje dragocjena, zato i jesmo na forumu (makar veci dio posijetilaca)..
Što se tiče temperature mora na 20 metara, bila je 16°C (nije bilo ladno, ali mislim da je moguća razlika temperature imala svoj uticaj + ko zna šta još -na barci je bilo blizu 40°C, pa polagano oblačenje dvodijelnog od 7mm sa kapuljačom..ne trebam ni da napominjem koliko se tijelo pregrije dok ne uđe u vodu)..a vremenski nije bilo potrebno dugo do pojave bola u uhu tj čim sam došao do 20m)
Ali najveci problem je to što skoro nakon 20tak dana imam isti bol na 6m ali napredujem polako( valjda do 2014 budem opet u formi Smile )
Da skratim-- polaganiji zaron/izron, češće izjednačavanje pritiska iako ne osjećam potrebu za tim....i trebalo bi mi biti manje bolno Shocked (sve ovo naravno ako nije zatvoren nijedan od kanala za šta meni moj dobri organizam nije rekao ni riječ, il ja nisam dobro slušao), a to je najvjerovatnije i bilo uzrok mom problemu.

greben

Broj poruka : 12
Godina : 37
Lokacija : Boka
Datum upisa : 13.01.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od bukito taj Uto Avg 21, 2012 8:06 am

Cerumen je naziv za ušnu mast, prizvod lučenja lojnih ceruminoznih žlezda, kojih ima obilno u koži spoljnjeg slušnog kanala.Pomešan je sa znojem i s proizvodima ljuštenja pokožice.Ako se nakupi dosta takvog proizvoda stvara se ceruminozni čep koji može da prouzrokuje bol u uhu.Odstranjenje ceruminoznog čepa izvodi lekar, ispiranjem slušnog kanala.Ispiranju kanala treba da prethodi svakodnevno ukapavanje tečnosti koja će ga rastvoriti.

bukito

Broj poruka : 8
Godina : 44
Lokacija : Nis
Datum upisa : 02.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Edgar taj Pon Avg 27, 2012 7:30 am

Dozvolite,

Srdjan je, po meni , dao ispravno objasnjenje i kao takvom mu sledi

cheers

Malko bih samo korigovao Mr joy-a vezano sa cerumen.
naravno da cerumen moze da zapusi spoljasnji usni kanal, zvukovod. Ali se ovo obicno desava zbog toga sto se cerume "napije vode" i nabubri tokom
ronjenja . Ovo obicno prati slabiju cujnost na to uvo, ev. zujanje u usima . Bol nije karakteristicna za ovo. Izjednacavanjem pritiska ( u srednjem uhu sa pritiskom koji je sa spoljasnje strane bubne opne) se ne pomera cerumen.

Pozdrav

Edgar

Broj poruka : 162
Godina : 52
Lokacija : Subotica
Datum upisa : 27.04.2009

Pogledaj profil korisnika http://www.edgar-dive.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od FLOYD_APNEA taj Uto Avg 28, 2012 11:58 am

ja imam jedno pitanje....pocetnik sam bez nekog veliko iskustva pa me zato interesuje
imam konstatno male probleme sa curenjem nosa,tako reci stalno sam prehladjen,ali tokom ronjenja nisam imao nikad probleme,prvo sto uvek pripazim na sebe par dana pred ronjenje pa nemam nekih problema,ili ako je bas gusto sa zapusenjem nosa,stavljao sam kapi(uzimao sam one olinth,ako je to u opste bitna informacija) i nikad nisam imao problem,jer dejstvo kapi je trajalo uvek duze od zarona....sad me interesuje koje su posledice uzimanja kapi pred zaron i zasto u opste to nije pametno raditi,jer koliko sam skapirao iz prethodnih postova...nije uopste
hvala u napred,Floyd!

FLOYD_APNEA

Broj poruka : 26
Godina : 21
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 08.03.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Edgar taj Ned Sep 02, 2012 2:16 am

Samo po sebi nije neki problem ukapati par kapi za nos da bi isti bio prohodan, za ronjenje ili sta vec.
Problem je ako se kapi koriste duze vreme ili previse cesto. Javlja se osecaj suvoce sluzokoze nosa i takodje osecaj zapusenosti nosa.
Interesantnije je to sto kazes da si manje vise stalno prehladjen,odnosno da ti manje vise stalno curi nos.
Mozda da ipak skoknes kod orl spec. pa da se lepo vidi etiologija tog curkanja. Ovo i zbog ronjenje, a i ne samo zbog toga.
Pozdrav

Edgar

Broj poruka : 162
Godina : 52
Lokacija : Subotica
Datum upisa : 27.04.2009

Pogledaj profil korisnika http://www.edgar-dive.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Sile taj Ned Sep 02, 2012 5:32 am

Silent ::Evo jednog, bar za mene mladog i neiskusnog, cudnog slucaja koji bi da podelim sa svima.
Mozda neko od kolega instruktora sa visedecenijskim stazom ima iskustva i objasnjenje za dole navedeni slucaj, kao i ideju kako izbeci isti i sl, pa bih bio zahvalan za svaki komentar.
Mnoga dešavanja pod vodom će nekada ostati za sve nas tajna, bar za neko vreme :-). Mnogo puta se i ne setimo nekih stvari, koje, dok držimo predavanja pričamo, ali nas događaji u prirodnom okruženju i retkost dešavanja, odvedu na drugu stranu. Zaista redak slučaj si doživeo, ali se dešava, a šta ga uzrokuje... mislim da nećemo saznati, jer će se retko događati da bi mogli da uporedimo i analiziramo. Sve što ste ispričali je moguće, ali se niste setili i „dosta čestog“ slučaja, koji se opet ne može baš proveriti, ali se definitivno dešava, a to je „obrnuto uvo“. Oba slučaja i ta devojka i Greben su imali slične preduslove, a to su topla sredina iz koje se zaranja, hladna sredina u kojoj se roni, debelo (7mm) odelo sa istom kapuljačom, što navodi na zaključak da im u početku zarona nije ni palo na pamet da se „hlade“ puštanjem vode u kapuljaču. „Obrnuto uvo“ ima identičan bol kao i neizjednačavanje pritiska, a samim tim što je nestao smanjenjem dubine, može biti indikator, naročito na većim dubinama gde je i veće pothlađivanje, gde rešavanje „obrnutog uha“ nikako ne dolazi do svesti, jer puštanje hladne vode u odelo-kapuljaču ne dolazi u obzir. Kod Grebena je naravno još pridodata i iziritirana bubna opna koja naravno sporije prolazi, naročito uz vožnju na motoru, kako i sam kaže.

Sile

Broj poruka : 172
Godina : 60
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 05.12.2008

Pogledaj profil korisnika http://www.nautilus.rs

Nazad na vrh Ići dole

Re: Problem sa izjednacavanjem pritiska na dubini

Počalji od Sponsored content Danas u 5:01 am


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu