Put u središte okeana: 11.000 metara pod morem- Virgin oceanic

Ići dole

Put u središte okeana: 11.000 metara pod morem- Virgin oceanic

Počalji od PasHke taj Uto Apr 05, 2011 11:51 pm

Ser Ričard Brenson, britanski privrednik i vlasnik kompanije “Virdžin grup”, američki pilot i istraživač Kris Velš i konstruktor podmornica Grejem Houks danas lansiraju “Virdžin okeanik”, projekt koji ima za cilj da istraži “poslednje granice naše Plave planete: najdublje dno naših mora”.


Put u okean: Brensonova podmornica
Brenson i istraživač Kris Velš danas su objavili planove da podmornicom sa sopstvenim upravljanjem zarone do najdubljih tačaka svakog od pet svetskih okeana - što će biti prvi takav pokušaj u ljudskoj istoriji.


Ma koliko čudno izgledalo, više ljudi je hodalo Mesecom nego što je istražilo okeanske dubine naše planete - i to daleko više ljudi. Stoga “Virdžin okeanik” planira da u jedninoj podmornici na svetu koja je u stanju da preveze ljudska bića do tako ekstremnih dubina obavi pet ovakvih ronilačkih poduhvata tokom dvogodišnjeg perioda, da postavi do 30 rekorda koji će ući u Ginisiovu knjigu i da, u saradnji sa vodećim naučnim institucijama svetu prvi put prikaže šta leži u prostranstvima okeana.

Projekt obuhvata i partnerstvo sa ”Guglom”: “koristeći svoju tehnologiju izrade mapa Gugl se nada da će načiniti hroniku ovih podvodinih istraživanja i da će na taj način sa ostatkom sveta podeliti otkrića i dostignuća koja će beležiti i pratiti”.

Prema punom saopštenju Ser Ričarda Brensona od 5. aprila, “‘Virdžin Okeanik’ će proširiti domet ljudskog istraživanja naše planete. Promovisanjem i korišćenjem nove tehnologije ‘Virdžin okeanik’ će unaprediti sposobnost ljudske vrste za istraživanje naših okeana, pomoći će naučnom razumevanju ekosistema i ojačaće svest o izazovima sa kojima su naši okeani suočeni”.

Pet zarona, pet okeana, dve godine i neverovatna podvodna avantura

Marijanski rov - Pacifik - 11.033 metara
Portoriko rov - Atlantik - 8.605 metara
Diamantina - Indijski okean - 8.047 metara
Južni sendvič - Južni okean - 7.235 metara
Duboki Moloi - Arktik - 5.608 metara

Izvor: Blic http://www.blic.rs/Vesti/Svet/246164/Put-u-srediste-okeana-11000-metara-pod-morem
avatar
PasHke

Broj poruka : 233
Godina : 34
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Put u središte okeana: 11.000 metara pod morem- Virgin oceanic

Počalji od _ taj Sub Maj 07, 2011 11:09 pm

Ogist Pikard i Don Vols u batiskafu Trst su se jos davne 1960 spustili na dno Marijanskog rova u Tihom okeanu.
Inace i japanska podmornica Kaiko bez ljudske posade se 1995 spustila na dno i tom prilikom izvrsila najtacnije merenje dubine od 10.911 metara.

_

Broj poruka : 469
Datum upisa : 28.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu