U-Boot WW1

Ići dole

U-Boot WW1

Počalji od zensea taj Sub Jun 13, 2009 10:57 pm

da li neko zna nesto o ovoj podmornici,,,citam danas blic online, i pitam se koliko ovoga ima po CG vodama? Ili moram da pitam deminere? Smile
avatar
zensea

Broj poruka : 346
Godina : 44
Datum upisa : 01.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Sre Jan 13, 2010 7:48 am

Jesi li ti siguran ili ti se cini da si procitao takvu vijest.....
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Sre Jan 13, 2010 11:37 pm

Evo malo isjecaka iz novina na tu temu....
Tuga i nemoral.........

Tajna morskog čudovišta
Nedjelja, 17. jul 2005. 15:54 (Pobjeda)
Crna Gora - SASVIM JE SIGURNO da već decenijama na dnu mora leži nekoliko potonulih podmornica iz Prvog svjetskog rata, ali bez savremene opreme teško ih je pronaći. Očeva čestitka pilotu hidroaviona

Oni koji poznaju morske dubine i koji su bar jednom zavirili u taj čudesno lijep i za mnoge nedokučiv svijet, tvrde da ljepšeg podmorja od crnogorskog nema na ovoj planeti. Bogatstvo flore i faune, nevjerovatna lepeza boja, savršeni sklad tišine i osjećaja samoće, iz dana u dan privlači sve veći broj ronilaca sa svih meridijana. O ljepotama jadranskog podmorja već se nadaleko čulo, a netaknuta priroda kao magnet privlači lovce na foto-safari i sve one koji duboko pod vodom žele da dožive neviđena uzbuđenja.
Nije naše podmorje bogato samo ribom, biljnim svijetom i konfiguracijom terena, već se na njegovom dnu nalaze brojne galije iz nekih dalekih, minulih vremena, a svaka od njih je priča za sebe. Tu su i najljepši primjerci starih amfora, pa i mnogi drugi vrijedni predmeti koji su ostali na dnu mora poslije brodoloma ili nekih drugih nedaća na površini vode.
Ono što se ovih dana saznalo je i činjenica da se u Bokokotorskom zalivu nalazi i nekoliko potonulih podmornica iz Prvog svjetskog rata, a ovih dana grupa ronilaca iz Regionalnog centra za podvodna razminiranja, predvođena instruktorom Veskom Mijajlovićem i predsjednikom Skupštine Ronilačkog saveza Dejanom Bajićem, pokušala da pronađe bar jednu od tih morskih "čudovišta" koja kriju tajne o zbivanjima od prije sedam ili osam decenija. Među roniocima je bio i američki konzul u Podgorici Hojt Brajan Ji, koji je želio da učestvuje u ovoj ekspediciji, vjerovatno istorijskoj u analima ronilaštva u Crnoj Gori.
Zna se, na primjer, da je 15. septembra 1916. godine na ulazu u Bokokotorski zaliv potopljena francuska podmornica "Foucault", ali je slučaj htio da svih 32 člana posade ostanu u životu. Naime, prema šturim podacima do kojih se moglo doći, dva pilota austrougarskih hidroaviona L 132 i L 135, poručnik Konjević i potporučnik Železni, primijetili su ovu podmornicu na nekoliko metara ispod vode. Bacili su dvije dubinske bombe koje nijesu pogodile gvozdenu grdosiju, ali su joj nanijele znatno oštećenje. Podmornica je počela da tone i dotakla dno mora, na dubini oko pedesetak metara. Međutim, uključene su pumpe za izbacanje vode iz utrobe podmornice i ona je polako dospjela na površinu. Tada su piloti bacili još jednu dubinsku bombu i posada se predala, a mornare je pokupio jedan brod koji se nalazio u blizini.
To je bio prvi slučaj u svijetu da hidroavioni potope jednu podmornicu, što je bila prava svjetska senzacija. Otac potporučnika Železnog, čuvši za ovaj događaj, poslao je sinu pismo sljedeće sadržine: "Čestitam ti sine na velikom podvigu, ali sam još više zadovoljan saznanjem da nijedna majka nije zaplakala. Amin".
Negdje na dnu Bokokotorskog zaliva leži i francuska podmornica "Circe" potopljena 24. maja 1917. godine, a grupa ronilaca, sa kojom se nalazila i ekipa "Pobjede nedjeljom", prisustvovala je traženju austrougarske podmornice U72 koja je potopljena 1. novembra 1918. godine.
Ova gvozdena grdosija, u to vrijeme pravo morsko "čudovište" bila je dugačka 56,8 metara, visina joj je bila 8,25 metara, a imala je četiri torpeda i nosila je 38 mina. Ona se vjerovatno našla u klopci, pa da ne bi pala u ruke neprijatelja, njen kapetan Herman Bohm je odlučio da je potopi. On je otvorio čepove za vodu, posada se već bila iskrcala i najvjerovatnije preko Gornjeg Morinja dospjela do Konavla i dalje gdje se ukrcala na neki austrougarski brod.
Ronioci su više od jednog sata pretraživali mjesto na kojem se smatra da se nalazi podmornica, ali zbog ogromne naslage mulja i veoma slabe vidljivosti, prvi pokušaj otkrivanja nije bio uspješan.
- U risanskom zalivu, morsko dno je prekriveno debelom naslagom mulja, ali zbog brojnih izvora i podvodnih struja na mnogim mjestima voda je toliko zamućena, da je vidljivost izuzetno slaba - ističe Veselin Mijajlović, šef ekspedicije. - Međutim, mi ne raspolažemo savremenom opremom, prije svega jakim sonerima koji reaguju na metal, ali vjerujem da ćemo i to uskoro dobiti i nastaviti potragu za potonulim podmornicama.
Njihov pronalazak značio bi mnogo za obogaćenje turističke ponude Crne Gore, jer bi mnogi radoznali ronioci pohrlili na ovo područje da lično vide podmornice iz Prvog svjetskog rata i zabilježe ih svojim aparatima.
Za sada tajna morskih "čudovišta" ostaje neotkrivena [Postavio: Pajaman]


U Boki otkrivena nemačka podmornica
Beta, 12.06.2009 15:07:25Ocena:
5.00 (Glasova: 6)

Komentara: 0

PODGORICA - U vodama Bokokotorskog zaliva otkrivena je nemačka podmornica potopljena pre više od 90 godina nakon kapitulacije Austrougarske, potvrdio je danas Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kotora.
Podmornicu koju je potopila sopstvena posada nakon, kako se pretpostavlja, Prvog svetskog rata, otkrile su ekipe američkog broda Herkules, Regionalnog zavoda za zaštiti
spomenika kulture i ronioci Centra za podvodna deminiranja iz Bijele.
Brod "Herkules" boravi u vodama Bokokotorskog zaliva i pomaže u "mapiranju" i otkrivanju podvodnih arheoloških lokaliteta.
Podmornica je otkrivena nakon što je sa "Herkulesa" u more spuštena robotizovana ronilica, potvrdili su medijima arheolozi Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora.


Vijesti


Posljednji update: 12. Jun 2009, 12:27
Locirana potonula podmornica u Bokokotorskom zalivu
Otkrivena je lokacija ostataka njemačke podmornice U 72 koju je prije više od 90 godna minirala njena posada i poslala na dno Bokokotorskog zaliva, javlja Radio Kotor.
Ostatke podmornice je locirala istraživačka ekipa sa američkog broda Herkules, koji u saradnji sa Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kotora i Centrom za podvodna deminiranja iz Bijele pretražuje dno Bokokotorskog zaliva.
"Pored otkrivene podmornice, naslutili smo i jedan potopljeni metalni plovni objekat, ali savremeniji od prethodnog", rekla je arheološkinja Vilma Kovačević, koja rukovodi istraživanjem.

Ali to nije sve, tek slijedi spektakl.... Arrow
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Čet Jan 14, 2010 5:20 am

"Ova gvozdena grdosija, u to vrijeme pravo morsko "čudovište" bila je
dugačka 56,8 metara, visina joj je bila 8,25 metara, a imala je četiri
torpeda i nosila je 38 mina. Ona se vjerovatno našla u klopci, pa da ne bi
pala u ruke neprijatelja, njen kapetan Herman Bohm je odlučio da je
potopi. On je otvorio čepove za vodu, posada se već bila iskrcala i najvjerovatnije preko Gornjeg Morinja dospjela do Konavla i dalje gdje se ukrcala na neki austrougarski brod".

"On je otvorio čepove za vodu".Po svemu sudecu osim sto je strucnjak za mine on je strucnjak i za podmornice. Zamislite mentalni skolo koji prica o cepovima na podmornici. Da tragedija bude veca on je i direktor Javne ustanove Crne Gore. Nije iskljuceno da sjutra postane komandant ratne mornarice i nabija pampure u neku zaostalu podmornicu. Ovaj pampur majstor dijeli i diplome za ronjenje, izdaje dozvole drugima, cak i privrednim subjektima.Zalosna je cinjenica da ni novinar nista nije bolji, cim je spreman da ispod ovakvog clanka stavi potpis ili inicijale. O uredniku da i ne govorim.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Čet Jan 14, 2010 9:07 am

Ovo sam dobio u mailu od Gacevica.....

Medigo;

Pogledao sam ovaj cirkus na forumu oko podmornice U 72. Nakon svega sto je pisalo o ovoj podmornici i njenom pronalasku obratio sam se Ministarstvu kulture sporta i medija Crne Gore 29.11.2009. da mi daju poziciju potopljene podmornice i da mi dozvole da zaronim i snimim je. Odgovor sam dobio juce 13.01.2010. godine. Kao sto vidis vrlo brzo u skladu sa agendom.
Da ti ne pisem sta je u odgovoru svrati do nedjelje do mene de ti to dam, pa kaci na forum neka citaoci sude. Sledecu sedmicu sam u Hrvatskoj, pa ako ne dojes do nedjelje potrazi me one tamo.
Podnijet cu drugi zahtjev licno na ministra naslovljen i sacekacu odgovor.
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Čet Jan 14, 2010 9:17 pm

U 72

Medigo:

I ako si mladji da te podsjetim sta je sve predhodilo ovome tekstu iz POBJEDE, i sta smo sve prije toga radili u vezi ove podmornice.
Nakon sto smo dosli do informacije da bi U 72 mogla biti potopljena na datoj poziciji krenuli smo u preciznije odredjivanje pozicije. Kako je ona bila data samo u stepenima i minutama, vrijednost sekunda mogla je da varira od 1 do 59, sjeverno i juzno, istocno i zapadno, a to onda i nije bas neka pozicija za ronjenje. Ako se jos uzme varijacija iz vremena 1918. godine i krene u matematiku, eto podmornice na Grahovo.
Sjeti se da smo je Normom trazili u zimu 2005. godine i sonarom kontrolisali dno Risanskog zaliva. Ja i Frlan smo ronili u blizini Gospe i kontrolisali sumljive odraze sonara. Tada smo na Normi imali hrvatske oznake i hrvatsku zastavu. Sjeti se kad nas je policija iz Dubrovnika vratila zbog pocijepane zastave pa smo morali ici u rbnu kucu da kupimo onu svatovsku za 4 evra. Mogao nas je neko druknuti i eto frke. Kako ne bi imali problema sa ronjenjem u Risanskom zalivu, obratili smo se za savjet Policiji plovne jedinice iz Zelenike. Znas da te momke poznajemo sa mora i iz grada i da sa njim imamo korektne odnose, i da nikada nijesmo imali problema.
Oni su me uputili na Regionalni zavod za zastitu spomenika kulture i ja sam njima podnio zahtjev koji ti saljem u prilogu.
Nastavak slijedi.

Dragan Gacevic

avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Čet Jan 14, 2010 9:21 pm

Ma znam ja to sve... Dobili TUTUBANI informaciju od ovih sto su toboz za kulturu pa poceli da kenjaju po novinama.
Zamisli koji je to pacenik kad je na kraju objavio i da je nasao podmornicu za koju postoji informacija da je izvadjena...
Sjebao ga neki prevodioc, to ti je kad si nepismen...
avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od ProUrke taj Čet Jan 14, 2010 11:07 pm

Ma samo im treba poslati dopis da ih se pita za lokaciju Sent Istvana koji je u Crnoj Gori potopljen... Very Happy
avatar
ProUrke

Broj poruka : 355
Godina : 40
Lokacija : Beograd - Komiža
Datum upisa : 23.10.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od medigo taj Sub Jan 16, 2010 12:28 am

U 72

Nastavak cirkusa:

Medigo,

Mada smo zahtjev podnijeli Regionalnom zavodu za zastitu spomenika kulture Kotor, odgovor dolazi iz Republickog zavoda za zastitu spomenika kulture Cetinje. I ako u nasem zahtjevu nigdje nije bilo pomena o arheoloskim istrazivanjim i iskopavanjima oni potragu za podmornicom strpase u arheoloska istrazivana i iskopavanja. I jos pominju spomenike kulture, kao da je podmornica proglasena spomenikom kulture Prve kategorije. Moram priznati da nijesam neki poznavalac arheologije ali neke osnove ipak poznajem. Proglasavati nesto iz 20-tog vijeka arheologijom u najmanju ruku ispada smijesno osim ako se ne radi o javnoj ustanovi ministarstva kulture, pa neka tako i ostane. Odgovor Zavoda mi je u mnogome i pomogao da shvatim nasu kulturu na cemu sam im iskreno zahvalan.

Kad sam u dnu akta vidio kome je odgovor sve dostavljen sjetih se one pjesme turbo folk „suzama sam lepio tapete“ i sam sebe zapitao da li sam normalan s kim se upustam u dopisivanje. Pa oni ne znaju razliku izmedju Hamleta i omleta.

Centar za podvodna istrazivanja Bijela
Lucka kapetanija Herceg Novi

Zavod za zastitu spomenika kulture Cetinje pominje neki Centar za podvodna istrazivanja iz Bijele. Znas li ti sta o tom centru? O cemu pricati. Kraj !!!!!

To da Herceg Novi nikada nije imao kapetaniju to novljani dobro znaju. Herceg Novi nema ni ispostavu lucke kapetanije vise od 15 godina, ali to Zavodu za zastitu spomenika kulture Cetinje ne smeta. Bitno je da ih je obavijestio.

Nastavak slijedi,

Dragan Gacevic

avatar
medigo

Broj poruka : 936
Datum upisa : 08.12.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: U-Boot WW1

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu